Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Waarom kiezen startups met buitenlandse roots voor het LRM incubatorennetwerk?

Vier startups of ondernemingen met buitenlandse roots die ervoor kozen om zich al dat niet gedeeltelijk in een Limburgse incubator te vestigen. Aan tafel met de Oekraïense Uliana Durbak van Lucky Plants (Agropolis), Kris Ulburghs van het Nederlandse Merino Consulting Services (IncubaThor), Maarten Schepens van het Finse Europress (GreenVille) en de Brits-Nederlandse James Granger  van KesselsGranger DesignWorks (C-mine Crib).

Van Finland tot Oekraïne of van net over de Nederlandse grens. Europress, Lucky Plants, Merino Consulting Services en KesselsGranger DesignWorks volgden elk een ander pad dat hen naar het incubatorennetwerk van Limburg leidde. Uliana Durbak: “Ik ben afkomstig van Oekraïne, waar mijn ouders een groot landbouwbedrijf hebben. Via mijn studies kwam ik in Leuven terecht. Lucky Plants is tweeënhalf jaar geleden ontstaan vanuit mijn postgraduaat aan de KU Leuven. Ik richtte het samen op met mijn vader en ben de enige werknemer, nu en dan bijgestaan door een freelancer.”

James Granger verhuisde op jonge leeftijd van Engeland naar Nederland. James: “Ik woon nu net over de Nederlandse grens en leerde tijdens mijn studies zowel mijn vrouw als de andere co-founder van KesselsGranger DesignWorks, Steven Kessels, kennen. We zijn internationaal actief maar het gros van onze klanten komt uit de Benelux en Duitsland. Ons team is compact en gespecialiseerd, en daarnaast werken we vaak nauw samen met de R&D-teams van onze klanten. Hun focus ligt op technische aspecten, wij voegen hier design strategie en het esthetische luik aan toe, om samen tot state-of-the-art en class-leading resultaten te komen.”

Maarten Schepens zei enkele jaren terug zijn vaste baan op om de Belgische poot van het Finse Europress uit te bouwen. “Europress is marktleider in eigen land, maar besloot drie jaar geleden de wijde wereld te verkennen met kantoren en distributeurs in onder andere België, Denemarken en Polen. Ik was op zoek naar iets nieuws en viel voor de charmes van de Finnen (lacht). Ik werk als enige in België voor Europress, maar kan terugvallen op mijn Finse collega’s. Dat is best uitdagend, ik werkte hiervoor altijd met iemand anders boven me. Nu moet ik mijn eigen plan trekken.”

Kris Ulburghs is wel een rasechte Limburger die samen met zijn Nederlandse zakenpartner Merino Consulting Services oprichtte in Tilburg. “Bij de oprichting zei de vrouw van mijn partner: ‘Als je zelf iets opstart, dan zorg je er best voor dat je dichtbij huis kan werken’ (lacht). Ondertussen hebben we meerdere vestigingen in Europa, waaronder eentje op Thor Park, dichter bij mijn thuis. Voor ons is het de ideale plek om meerdere redenen, zoals de aanwezigheid van de Smart Manufacturing Campus. En laat productiebedrijven nu net onze sweet spot zijn. Daarnaast is Thor Park een mooie en inspirerende omgeving die potentiële werknemers aanspreekt.”

Een strategische locatie met de juiste ondersteuning
“Volgens James is C-mine Crib de ideale locatie voor zijn bedrijf. “Het merendeel van onze klanten komt uit de Benelux. C-mine Crib is een fantastische locatie, pal in de Euregio. Voor ons is het de perfecte uitvalsbasis. Maar ook de natuur en groene omgeving speelde voor ons een rol. Het helpt om een goede work-lifebalans te bewaren.”

Maarten: “Het was mijn voorganger die Greenville naar voren schoof als Belgische uitvalsbasis. Al lag die keuze in feite voor de hand: bedrijven op Greenville focussen vaak op duurzaamheid, net zoals wij. Daarnaast hebben veel Belgische afvalverwerkers – onze doelgroep – faciliteiten in de buurt van Greenville.”

Uliana leerde Agropolis kennen via Flanders Invest en Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). “Lucky Plants hoort hier helemaal thuis tussen de andere agrobedrijven. Kristof Das, manager van Agropolis, ondersteunt me en bracht me in contact met verschillende partners. Dat maakt het mij als buitenlandse gemakkelijker om mijn weg te vinden in het Belgische ondernemerschap. Ook het kleinschalige van Agropolis en Kinrooi in het algemeen spreekt me aan. Iedereen kent iedereen hier.”

Traditionele markten veroveren met hard werk én plezier
Maarten: “Ook al is Europress marktleider in Finland, een markt zoals België veroveren is niet simpel. We brengen een innovatief product op een traditionele markt die niet op vernieuwing zit te wachten.” Dat herkent ook Kris: “Niemand zit te wachten op een nieuwe technologie of ziet het probleem, terwijl dat er wel zeker is. Je moet hen eerst bewust maken van het probleem vooraleer je ze kan overtuigen van je product of dienst.”

Maarten: “Zit je dan in een incubator, dan ben je omringd door gelijkgestemden die voor dezelfde uitdagingen staan. Aangezien ik alleen ben, heb ik eigenlijk niet per se een kantoor nodig. Maar alleen werken én de hele tijd thuis zitten? Dan is het fijner om een eigen kantoor weg van thuis te hebben waar je andere mensen ontmoet. Het zorgt er mee voor dat ik mijn job graag doe. Want ja: je moet hard werken en cijfers halen. Maar zorg er alsjeblieft ook voor dat je je amuseert.”

Leer de bedrijven hier beter kennen:
Lucky Plants ontwikkelde een eigen, unieke transplantatiesysteem voor meerjarige planten zoals blauwe bessen. Hiermee kunnen landbouwers vijf tot tien keer sneller hun gewassen verplanten. Ze maken voor dit product gebruik van kokossubstraat. Daarnaast verkopen ze ook andere producten op basis van kokossubstraat die boeren en telers wereldwijd helpen om intensieve teelt efficiënter en betaalbaarder te maken.

Merino Consulting Services BV is een Enterprise Software consultancy & software solution agency. Ze helpen bedrijven digitaal transformeren en hun processen optimaliseren door ERP-systemen zoals Infor en IFS te implementeren. Het bedrijf groeide in negen jaar tijd van twee naar 120 werknemers. De volgende drie jaar willen ze dat aantal nog eens verdubbelen. Ze hebben meerdere vestigingen in Europa.

Europress helpt klanten met hun afvalbeheer en ambities voor een circulaire economie. Ze ontwikkelen slimme afvalpersen die afvalbeheer meten en monitoren, en helpen bedrijven zo om het transport voor afvalbedrijven te minimaliseren. Het oorspronkelijke Finse bedrijf bestaat al 45 jaar. Sinds 2019 zijn ze actief in België.

KesselsGranger DesignWorks is een designstudio actief in productdesign, grafisch design en designstrategie. Ze werken voornamelijk voor de automotive, maritieme en lifestyle sector: hun designs variëren van elektrische bussen en ferry’s tot muziekinstrumenten of meubels. Ze combineren esthetiek met kostenefficiëntie, functionaliteit en technische vereisten. Hun design van de Ebusco 3.0 elektrische bus won onlangs nog de Red Dot Design Award.

© Limburg Startup - LSU 2024