Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

Partners in crime van LSU en de incubatoren
De gezichten achter onze advies- en begeleidingspartners

Een startup is meer dan een lumineus idee hebben en een product of dienst ontwikkelen. Een goed businessplan, financiële slagkracht, bescherming van je intellectuele eigendommen, je eerste aanwerving… Er komt verdorie meer bij kijken dan je verwacht. Maar geen zorgen, want wie deel uitmaakt van een incubator kan terugvallen op het advies en de expertise van 5 experts.

Zes bedrijven met klinkende namen. De sympathieke gezichten die hierachter schuilen? Dat zijn Bénédicte Haven van Van Havermaet, Bram Dejan van Gevers Legal, Roel Mentens van SD Worx en Luc Van Marsenille van KBC en Start it @KBC en Erik Keustermans van POM Limburg. Alle zes zijn ze officiële partner van het Limburgse incubatorennetwerk en LSU. Ze zijn het aanspreekpunt van elke startup die vragen heeft of op zoek is naar begeleiding.

Waarom partner?
“We zijn gekend als brede adviesverstrekker voor familiebedrijven en kmo’s”, vertelt Bénédicte. “Maar de voorbije jaren hebben we erg geïnvesteerd in vernieuwing, innovatie en creativiteit. Dat we ons daarom nu ook ter beschikking stellen van startups en jonge ondernemers in innovatie en groei, is voor ons een vanzelfsprekende stap.”

Ook Bram beaamt dit. “We merken dat er, zeker in Limburg, heel wat nieuwe bedrijven ontstaan die nood hebben aan sensibilisering rond intellectuele eigendommen, merken en octrooien. Want in een startupfase wordt dit gegeven nog te vaak over het hoofd gezien. We werken al langer op losse basis samen met incubatoren en startups maar willen via dit partnership onze service zo toegankelijk mogelijk maken voor elke startup.”

Geen dure maar hippe vogels
Luc Van Marsenille merkt dat het voor startups niet vanzelfsprekend is om de juiste ondersteuning te vinden. “Zeker in de beginfase. Voor een bank is het moeilijk om op zo’n moment krediet te geven, en risicokapitaal is niet altijd interessant. Als partner kunnen wij hen toch vanaf het begin al begeleiden, eventueel zelfs met andere hulpmiddelen dan KBC-producten. Is een startup gegroeid, helpen wij hen nog verder met die kredietaanvraag. Ons eerste doel is hier niet producten verkopen, maar wel vanaf het begin de juiste hulp bieden. De intense startupprogramma’s via Start it @KBC zijn daar een perfect voorbeeld van.”

“Het is voor ons – net zoals voor alle partners hier – belangrijk om zo laagdrempelig mogelijk te zijn”, vertelt Roel. “Je vindt mij of een van mijn collega’s om die reden vaak terug in de incubatoren, waar we bijvoorbeeld meedoen aan de Pizza Fridays op C-mine Crib. Wat we vooral willen duidelijk maken, is dat we geen ivoren toren zijn vol mensen. De ene dag draag ik een hemd op het werk, de andere dag loop ik in short en met teenslippers over Corda Campus. Who cares?”

“Daarom zijn wij ook zo graag partner”, pikt Bénédicte in. “We werken allemaal voor bedrijven met klinkende namen. Maar dat creëert de perceptie dat we dure vogels zijn en geen tijd willen besteden aan een startup. Dat is een grote misvatting, want wij groeien qua tarifering mee met een startup en zullen hen nooit even veel aanrekenen als een groot bedrijf. Het moet allemaal in balans zijn.”

“Elke partner biedt trouwens steeds een gratis eerste gesprek aan”, legt Bram uit. “Standaard. En dan kan je nog zien wat we voor je kunnen betekenen. En hier geen onverwachte kosten die plots opduiken. We zijn heel begaan met de startups waarvoor we werken. We kennen hun uitdagingen en wíllen hen helpen.”

Deel van de droom
“Ik werk heel graag samen met startups”, vertelt Luc. “Hoe eerder ze naar ons komen, hoe leuker het is om ze te begeleiden. Je ziet ze dan echt groeien en je merkt dat ze veel hebben aan je steun. Zulke startende ondernemers nemen de tips die je geeft ook aan en zijn heel dankbaar. Automatisch leef je dan met hen mee en wil je dat ze slagen in hun droom. Daaraan mogen bijdragen, geeft mij veel voldoening.”

“Ik sluit me daar volledig bij aan”, besluit Roel. “Het fijnste is om een puzzelstukje te zijn in hun droom, en deel uit te maken van hun succes. Hun vertrouwen winnen en bewijzen dat je dat vertrouwen waard bent. Startups die we succesvol begeleiden, blijken uiteindelijk ook onze grootste ambassadeurs. Voor hen gaan we graag een stapje verder.”

Wil je een afspraak met één van deze experts? Contacteer Marc Beenders, Corporate Community Manager LSU of via de manager van de je incubator.
Je kan ook de expertise van de partners hier nalezen.

© Limburg Startup - LSU 2024