Een werkplek boeken in één van onze incubatoren? Dat kan hier.

The Beacon, Antwerpen sluit aan bij Take a Seat-programma Euregio

Startups en scale-ups zijn constant op zoek naar manieren om zich door te ontwikkelen, toegang tot nieuwe markten te krijgen en zaken te doen. Om de weg naar nieuwe markten te versnellen werd in 2019 het permanent programma “Take a Seat” uitgerold. Na een eerste positieve evaluatie wordt het programma verder versterkt met nieuwe partners.

“Take a seat” komt voort uit de euregionale samenwerking tussen de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, LIOF (NL) en NRW.BANK (D). Het  aanbod is ontwikkeld om start-ups en scale-ups die actief zijn in de verschillende regio’s kennis te laten maken met nieuwe markten en partners in de buurlanden. Het programma wordt gefaciliteerd door de drie hightech campussen in de euregio.

The Beacon, Antwerpen
De intense samenwerking tussen de  verschillende Euregionale partijen wordt nu uitgebreid met het Antwerps eco-systeem via The Beacon. The Beacon is dé community voor innovatieve spelers die samen willen werken aan digitale oplossingen voor havens, steden en industrie. Denk daarbij vooral aan IoT, AI, connectiviteit en data als oplossing voor logistiek, mobiliteit, smart buildings en industrie.

Door deze samenwerking kunnen de startups uit de verschillende regio’s snel en laagdrempelig nieuwe markten en een versterkend eco-systeem leren kennen.

________________________________________________________________

Redenen waarom je mee wil doen
– Markttoegang en zakelijke kansen in verschillende regio’s (België, Nederland en Duitsland)
– Maak kennis met én leer van andere startups en scale-ups uit andere eco-systemen
– Directe toegang tot marktinformatie en zakenpartners
– Maak kennis met de aangrenzende regio’s en hun bedrijfsculturen.

Hoe ziet het programma eruit?
Na een online intake waarin wensen en verwachtingen worden besproken krijg je één vast aanspreekpunt. Een contactpersoon die de weg kent in de hightech Euregio (B-NL-D) en Antwerpen. Hierdoor profiteer je van een uitgebreid netwerk van zakenpartners; technologie gerelateerde bedrijven, incubators en kennisinstellingen in alle drie de landen. Daarnaast maak je kennis met andere startups, scale-ups, business partners en potentiële klanten. Dit doen we door je startup een plek te geven op een van de aangrenzende campus (Corda Campus Hasselt, Brightlands Smart Services Campus, DigitalHUB Aachen of The Beacon).

Deelnemende partijen
Take a seat in the Euregion wordt aangeboden door Corda Campus (B), The Beacon (B) Brightlands Smart Services Campus (NL), DigitalHUB (D). Het programma wordt ondersteund door LIOF, LRM (B) en NRW.BANK (D).

________________________________________________________________

Heel concreet zullen de volgende projecten wellicht het interessantst zijn voor startups uit het Limburgse netwerk voor The Beacon:

  • NxtPort International Applications – The Beacon rolt een campagne uit om nieuwe en betere applicaties te bouwen op het open data platform van NxtPort. Deze applicaties kunnen dan meegenomen worden in de internationale export van NxtPort naar buitenlandse havens. Deze campagne start als een open campagne, waar iedereen welkom is. We gaan dan over tot een co-creatie traject, waarvoor bedrijven wel lid zullen moeten worden van The Beacon.
  • VLAIO COOCK Smart Ports 2025 – Dit is een driejarig R&D project dat IDLab (UA/Imec) heeft binnengehaald, en dat tot doel heeft om digitale technologie – in het bijzonder AI – te implementeren bij bedrijven uit haven en logistiek. De scope is Vlaams, dus zeker niet Antwerps. In het kader van dit project zal The Beacon de communicatie, matchmaking en een aantal workshops tussen vraag & aanbod voor haar rekening nemen.
  • Impact van 5G op technologiespelers – Een campagne met een reeks in-depth studiedagen waarop telkens ingezoomd zal worden op de impact van 5G op stukken van de technologieketen (bv. application developers, IoT hardware manufacturers, security…). I.s.m. Orange, Deloitte en Agoria.
  • Energie-impact van strategische gebouwen bij retrofit: een R&D project uitgevoerd door Design Sciences Hub (UA), waar een tool ontwikkeld wordt om de energie-performantie van een strategisch gebouw op het niveau van een wijk in kaart te brengen. Hoe kan de retrofit van zo’n strategisch gebouw er voor zorgen dat er een grote positieve energie-impact tot stand wordt gebracht, niet enkel voor het gebouw maar voor de omliggende wijk (500m).

Interesse?
Heb je interesse of wil je meer weten? Neem dan contact op met Marc Beenders, m.beenders@LRM.be
Of neem een kijkje op de Take a Seat pagina

 

© Limburg Startup - LSU 2024